Bipartitna radionica o kolektivnom pregovaranju u metalskom sektoru

U prostorijama Radničkog doma održana je bipartitna radionica socijalnih partnera pod nazivom „Kolektivno pregovaranje u metalskom sektoru – situacija u praksi i perspektiva sklapanja granskog kolektivnog ugovora“.

Radionica je okupila predstavnike Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata i Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge metalne industrije uključene u pripremu pregovora za sklapanje granskog kolektivnog ugovora, čiji se početak očekuje tijekom ove godine.
fotka 1Pregled trenutne prakse kolektivnog pregovaranja u metalskom sektoru u RH, te iskustva primjene granskog ugovora u sektoru graditeljstva, poslužili su kao uvod u raspravu o mogućnosti sklapanja granskog kolektivnog ugovora, u sklopu koje su predstavnici obaju strana imali prilike razmijeniti i raspraviti međusobna očekivanja, te pokušati približiti stavove i doći do određenih zajedničkih zaključaka prije samog početka formalnog pregovaračkog procesa.

Obje strane složile su se o potrebi daljnjeg jačanja suradnje socijalnih partnera na granskoj razini, te izrazile interes za sklapanjem granskog kolektivnog ugovora, koji u ovom sektoru trenutno ne postoji. Ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije samo je povećao potrebu za sklapanjem granskog ugovora i osiguranjem najbolje razine radnih prava u sektoru koja je realno moguća s obzirom na uvjete poslovanja, budući da je u interesu i sindikata i poslodavaca spriječiti pretjerani odljev kadrova izvan zemlje.

Socijalni partneri složili su se i o obostranom interesu za proširenjem primjene budućeg granskog kolektivnog ugovora na sve zaposlene u sektoru, kako bi se osigurala poštena tržišna utakmica, no jednako tako raspravljeno je i o problemu poštivanja i kontrole primjene proširenih ugovora u praksi, budući da je to dosad u drugim sektorima predstavljalo izraziti problem.

Sudionici su se složili i oko postojanja značajnog potencijala za daljnji razvoj i jačanje suradnje socijalnih partnera na području stručnog osposobljavanja i obrazovanja, kao i o korisnosti daljnjih rasprava o pitanjima tarifne politike, odnosno načinima određivanja plaća u sektoru metalske industrije. Također je istaknuta važnost ugrađivanja odredbi o poštivanju važećih kolektivnih ugovora u pravila javne nabave, u cilju sprečavanja nelojalne konkurencije i rada na crno.

Radionica je organizirana u sklopu projekta „Jačanje bipartitnog partnerstva kroz zajednički rad na kolektivnom pregovaranju“, čiji je cilj povećati kapacitete socijalnih partnera za bipartitni socijalni dijalog kroz uspostavu sustava za praćenje i analizu sadržaja kolektivnih ugovora, te unapređenje partnerstva između sindikata i organizacija poslodavaca. Projekt se provodi uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a zajednički ga provode Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga poslodavaca, Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat, Sindikat graditeljstva Hrvatske i Sindikat turizma i usluga Hrvatske.

Dokumenti:

Kategorija: Radionice Označeno: ,