Politika plaća u sektoru graditeljstva i kolektivni ugovor za graditeljstvo

U sklopu projekta „Jačanje bipartitnog partnerstva kroz zajednički rad na kolektivnom pregovaranju“ u Radničkom domu u Zagrebu održana je i posljednja u nizu bipartitnih radionica i to za sektor graditeljstva, pod nazivom „Politika plaća u sektoru graditeljstva i Kolektivni ugovor za graditeljstvo“.

Tom prilikom okupili su se predstavnici sindikata i udruge poslodavaca u sektoru graditeljstva, ali i drugi koji su temeljem svojih funkcija uključeni u proces kolektivnog pregovaranja na sektorskoj razini, odnosno na razini poslodavca.

Bipartitna radionica „Politika plaća u sektoru graditeljstva i Kolektivni ugovor za graditeljstvo“"

Radionicu je otvorila predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) Jasenka Vukšić, a koja je zajedno s izvršnim tajnikom SGH Domagojem Ferdebarom te voditeljicom HUP Udruge poslodavaca graditeljstva Tajanom Gračić kratko iznijela pregled dosadašnje suradnje socijalnih partnera i kolektivnog pregovaranja na granskoj razini. Ipak, cilj radionice bio je raspraviti aktualne probleme s kojima se obje stranu susreću u pregovorima za Kolektivni ugovor graditeljstva, a koji se najvećim dijelom odnose na područje definiranja odgovarajuće tarifne politike. U tom kontekstu, između ostalog, raspravljalo se i o opravdanosti ugovaranja odredbe o dodatku na radni staž. S jedne strane poslodavci su mišljenja kako njegova primjena nije opravdana te kako bi se on eventualno trebao odnositi na radni staž ostvaren samo kod pojedinog poslodavca, a ne na cjelokupni radni vijek. Isto tako, u posljednjim pregovorima od strane poslodavca problematizirani su i iznosi pojedinih materijalnih prava, kao što je primjerice jednokratni dodatak na plaću (regres). Stoga u području tarifne politike socijalni partneri u sektoru graditeljstva nisu uspjeli ostvariti konsenzus te će ono biti jedno od spornih pitanja koja će se rješavati daljnjim kolektivnim pregovorima.

Kao i u slučaju sektora ugostiteljstva, u veljači 2015. godine prestala je proširena primjena Kolektivnog ugovora graditeljstva, što je rezultiralo smanjenjem razine radnih prava u sektoru, povećanjem nelojalne konkurencije i rada na crno. Shodno tome, socijalni partneri trebaju ulagati značajne napore u nastavku kolektivnih pregovora kako bi dogovorili mehanizme koji će osigurati dostatnu razinu radnih prava i time ublažiti neželjene posljedice ukidanja mehanizma proširene primjene. Isto tako, sudionici radionice naglasili su kako bi u svemu tome i država trebala aktivnije sudjelovati, odnosno prepoznati javni interes te osigurati praćenje i primjenu proširenog KU za graditeljstvo, odnosno sankcionirati njegovo kršenje.

Konačno, predstavnici socijalnih partnera istaknuli su kako je potrebno daljnje jačanje socijalnog dijaloga te poticanje kolektivnog pregovaranja na razini poslodavca. Ujedno je usuglašeno kako će socijalni dijalog u sektoru graditeljstva, između ostalog, biti nastavljen i zajedničkim radom u Socijalnom vijeću za graditeljstvo, uključujući suradnju kroz incijativu „Fer cijene u građevinarstvu – sigurna radna mjesta, osigurana budućnost graditeljstva“, kao i kroz projektnu suradnju s ciljem formiranja paritetnih fondova u sektoru graditeljstva.

Bipartitna radionica „Politika plaća u sektoru graditeljstva i Kolektivni ugovor za graditeljstvo“"

Nakon održanih radionica u sektorima metala, ugostiteljstva i graditeljstva, završio je ciklus održavanja bipartitnih radionica te u rujnu slijede četiri regionalne radionice o trendovima kolektivnog pregovaranja, a koje će biti namijenjene sindikalnim povjerenicima i predstavnicima individualnih poslodavaca.

Cilj projekta „Jačanje bipartitnog partnerstva kroz zajednički rad na kolektivnom pregovaranju“ je povećati kapacitete socijalnih partnera za bipartitni socijalni dijalog kroz uspostavu sustava za praćenje i analizu sadržaja kolektivnih ugovora, te unaprjeđenje partnerstva između sindikata i organizacija poslodavaca. Projekt se provodi uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a zajednički ga provode Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga poslodavaca, Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat, Sindikat graditeljstva Hrvatske i Sindikat turizma i usluga Hrvatske.

Dokumenti:

 

Kategorija: Radionice Označeno: ,